İnşaat Mühendisliği Eğitiminde Kontenjanlar Raporu Yayımlandı
Eklenme Tarihi: 26/02/2025
Yapı güvenliği konusu, toplumun can ve mal güvenliğini yakından ilgilendiren en önemli gündem başlıkları arasında yer almaktadır. Sorunun merkezinde ise mühendislik hizmetlerinin tam ve etkin bir şekilde sağlanmasıyla ilgili eksiklikler ve yanlışlar bulunmaktadır. Tam da bu noktada sorunun kaynağına inilerek başta inşaat mühendisliği eğitiminin niteliğinin artırılması ve inşaat mühendisliği eğitimde yaşanan sorunların çözüme kavuşturulması hayati önem taşımaktadır.
Ülkemizde eğitim sorunu başlı başına ele alınması gereken bir konudur. Özelde ise inşaat mühendisliği eğitiminin, toplumun can ve mal güvenliğini yakından ilgilendiren bir meslek alanı olması nedeniyle hassasiyetle üzerinde durulması gerekir.
Üniversitelerimizde inşaat mühendisliği eğitimi veren bölümlerin altyapısı, kadrolarının niteliği ve niceliği, bölümlere öğrenci seçiminde kriterler ve bölüm sayıları ile kontenjanlar köklü düzenlemelere ve değişikliklere muhtaçtır. Bugün inşaat mühendisliği bölümlerine matematik, fizik gibi alanlarda temel yeterliliğe sahip olmayan öğrenciler kabul edilmekte; kütüphane, laboratuvar, derslik gibi altyapısı uygun olmayan bölümlerde, yetersiz akademik kadrolarla inşaat mühendisliği eğitimi verilmektedir.
İnşaat Mühendisliği bölümlerine yerleşen öğrencilerin en temelde matematik ve fizik alanlarında yeterli bilgi ve beceri seviyelerine sahip olması beklenir. Oysa bugün söz konusu bölümlere eksi fizik netiyle öğrenci kabul edilmektedir. Bu durum, toplumu ve insan hayatını doğrudan ilgilendiren bir meslek olan inşaat mühendisliği eğitiminde kalitenin düşmesine sebep olmaktadır. Mevcut sınav sistemiyle, mühendislik eğitimi için uygulanan 300000 başarı sırası sınırı anlam ifade etmemektedir. Bu durumu iyileştirmek için öncelikle inşaat mühendisliği bölümlerine yerleşen öğrencilerin matematik ve fizik alanlarında belirli bir seviyeye sahip olması aranmalıdır.
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası tarafından hazırlanan “İnşaat Mühendisliği Eğitiminde Kontenjanlar Raporu”, üniversitelerde inşaat mühendisliği eğitiminin dünden bugüne birikerek gelen sorunlarına ışık tutan, aynı zamanda çözüm önerilerine de işaret eden önemli bir çalışmadır. Çalışmanın, konunun tüm muhatapları için faydalı olacağına, güvenli ve sağlıklı yapılaşma doğrultusunda en temelde inşaat mühendisliği eğitimi konusunda yaşanan sorunların çözümü için kaynak oluşturacağına inanıyoruz.
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası
Yönetim Kurulu
Rapora erişmek için tıklayınız.